COŽ TAKHLE VYZKOUŠET... / Krátkodobě kvašená zelenina

MLÉČNÉ  KVAŠENÍ

je způsob konzervace zeleniny především na zimní období.
Dochází při něm k narušení vlákniny, nedochází k oxidaci a  ztrátě zásadovosti.
Používáme ji jako přílohu k jídlu, součást salátů, působí nejlépe, jíme-li ji každý den v malém množství.

Je lehce stravitelná, bohatá na vitamín C a B12, má dobré regenerující účinky na naše střeva, neboť podporuje růst střevní mikroflory, díky enzymům udržuje rovnovážné složení žaludečních šťáv,zlepšuje trávení, je zásadotvorná - pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, má antioxidační účinky, není ochuzena o vitální energii.

 

Jak na to?
20 dkg celeru, 10 dkg petržele a mrkve - nastrouháme.
Přidáme 15 dkg drobně nakrájené cibule, 45 dkg hrubě nastrouhaného zelí,
1 lžička sušeného kopru, 1 lžička soli a půl lžičky kmínu.
Promícháme, natlačíme do čtyřlitrové sklenice, zatížíme, přikryjeme utěrkou.
Necháme při pokojové teplotě. Druhý den, je-li ve sklenici málo tekutiny,
zalijeme studenou převařenou vodou.
Po týdnu naplníme  zeleninou  menší sklenice a uložíme dolů do lednice.

Podobně lze mísit různé druhy zeleniny.


ZTIxZTZhYm