PŘIPRAVTE SI DOMÁCÍ

- BYLINNÉ TINKTURY

se připravují nejčastěji macerací 50 - 60% lihem. 1 váhový díl byliny zalijeme 5 váhovými díly lihu - vše do tmavé nádoby a denně 7x protřepáváme.

Optimální doba macerace je 5 - 6 týdnů při pokojové teplotě, ve stínu. Poté extrakt přefitrujeme. Pro větší účinek je možné tinkturu nakapat do bylinného čaje.

Příprava bylinných tinktur je vedle přípravy klasických nálevů či odvarů dalším jednoduchým a především účinným tipem zpracování bylin. Řada účinných látek je totiž ve vodě nerozpustná, tudíž se při přípravě čajů uvolňují v menší míře, než do lihu.

 

- BYLINNÉ  OLEJE

Květy (měsíčku, třezalky..) necháme před vyluhováním asi 3 dny zavadnout, naložíme do panenského rostlinného oleje (olivového, mandlového nebo slunečnicového) nejlépe v bio kvalitě, do kterého jsme přidali 10% panenského oleje z rostlinných klíčků (přírodní zdroj vitamínu E). Nádobu s olejem zakryjeme prodyšným plátnem, aby mohla unikat voda z macerovaných rostlin, necháme 3 - 4 týdny na slunci. Denně promícháváme a pak scedíme přes síto.

Uchovávejte v chladu v tmavé skleněné nádobě, dobře uzavřete.

 

Mjg0NTg