PÁR INFORMACÍ PRO ZAČÁTEK / Jak se stravovat

NEŽIJEME, ABYCHOM  JEDLI,  ALE  JÍME,  ABYCHOM  ŽILI

Důležité je si uvědomit, jaký vliv na celkový stav našeho těla má náš většinou jednostranný a příliš zatěžující jídelníček.

Alespoň pár informací pro nastínění:
- NADMĚRNÁ KONZUMACE ŽIVOČIŠNÝCH BÍLKOVIN poškozuje ledviny a játra. Při přetížení ledvin se může hromadit amoniak a močovina a následně škodit. klesá hladina B6 - dochází k anemii...
Maso jako bezvlákninová strava není beze zbytku ztrávena, zahnívá ve střevech
- VYSOKÁ SPOTŘEBA TUKU a cholesterolu z živočišných bílkovin způsobuje civilizační choroby
/ ateroskleroza, cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, poruchy prokrvení na dolních končetinách./
- NADBYTEK BÍLÉHO PEČIVA A CUKRU vede ke kvašení uhlovodanů ve střevech a k zažívacím potížím
- VÝROBKY Z BÍLÉ MOUKY, MLÉČNÉ PRODUKTY zahleňují - opakují se rýmy, záněty dutin, výtoky..
- PŘEJÍDÁNÍ SE, NESPRÁVNÁ KOMBINACE STRAVY - dochází k metabolickým poruchám
- JEDNODUCHÝ A DVOJITÝ CUKR /i med, cukr ovocný/ se vstřebává přímo do krve, způsobuje rychlou reakci inzulinu.
Děje-li se   tak příliš často, přetěžuje se slinivka břišní, což může vyústit ve vznik cukrovky.
Zpracovávání cukru s sebou přináší i nedostatek vitamínu B1 - neklid, poruchy spánku, podrážděnost.

Pokud se rozhodnete pro určité ozdravění svých stravovacích zvyklostí, změny provádějte postupně.
Snažte se vždy vidět tu pozitivní stránku věci - co Vám to přinese a nemyslete na to , čeho se musíte vzdát.
Budete-li mít chuť na něco vyloženě nezdravého, raději si to dejte, než abyste se trápili tím, že to nesmíte. Pokud to nebude příliš časté, je možné se takto "odměnit".
Každý by si měl nalézt vlastní způsob stravování, který mu bude nejvíce vyhovovat.

JAK  SE  TEDY  STRAVOVAT?

Z obecně prospěšných doporučení:
- přes den nehladovět, jíst pravidelně, poslední jídlo 3 hodiny před spaním
- dostatečně žvýkat, jídlo proslinit, jíst pomalu
- stravu připravujeme z čerstvých potravin, šetrně, jednoduše
- pro snazší trávení přidáváme koření ze zahrádky
- většina potravin se snáze přijímá v podmínkách, kde roste a zraje a dá se bez problémů uchovat
- ovoce jíst spíš v létě, protože ochlazuje. vždy samostatně /je tráveno naposled, dlouho leží v žaludku/.
VHODNÉ JE OMEZIT:
- mléčné výrobky / jako alternativu vyzkoušejte sojové mléko a jeho produkty/
- uzeniny, maso, smažená jídla, omáčky, tatarku, smetanu, alkohol, kávu, konzervovaná jídla,
jednoduché cukry / dorty, čokoládu, sušenky, bílé pečivo/, sůl
- vyhýbat se průmyslově vyrobeným potravinám, kořenicím přísadám
POKUSTE SE ZAŘADIT:
- luštěninové pokrmy jako rostlinný zdroj bílkovin,
- křupavé bezlepkové chlebíky /rýžové, kukuřičné, pohankové/, celozrnné pečivo,
- obilné kaše /rýže natural, jáhly, pohanka/, ryby, libové maso
- rostlinné oleje lisované za studena, máslo a sádlo omezeně v klasické podobě
- zvýšit spotřebu zeleniny, v létě více syrové, v zimě tepelně upravené a kvašené
- vyzkoušejte mořské řasy - jako zdroj minerálů /do polévek, salátů, pomazánek/
- dřevokazné houby, zeleninové šťávy
- místo sušenek sušené ovoce, semena, ořechy

PRO  TY  DŮKLADNĚJŠÍ:

Několik alternativ zdravého stravování:

Nabízí se princip DĚLENÉ STRAVY, kdy se snažíme odlehčit našemu trávicímu traktu tím, že kombinujeme druhy potravin v jednom pokrmu tak, aby byly dokonale ztráveny.
Využíváme znalostí trávicích enzymů.
Maso jíme pouze se zeleninou, bez příloh. Obiloviny také pouze se zeleninou.
Polysacharidy /přílohy, pečivo, obiloviny/ vyžadují k trávení zásadité prostředí, bílkoviny kyselé. Pokud jíme vše najednou, trávení bílkovin je zpomaleno, zbytky zahnívají v trávicím traktu.
Maso je pro snazší trávení doporučováno jíst vždy se zeleninou.
Dvě různé bílkoviny jsou také nevhodnou kombinací / maso-sýr/.
Mléko nekombinujeme s jinou potravinou.

Další variantou je DIETA PODLE KREVNÍCH SKUPIN. Každé krevní skupině odpovídají určité trávicí enzymy.
Podstatou je, aby byly konzumovány pouze ty potraviny, které dokáže tělo důkladně zpracovat, na které má enzymatickou výbavu.
Nestrávená potrava hnije, kvasí a poškozuje organismus svými toxiny.

MAKROBIOTIKA je vyvážená strava, která udržuje slabě zásaditou kvalitu krve.
Pomůže tělu se čistit, zbavovat se odpadů běžným vylučováním /stolice, moč, pot/ a eliminací při nemoci /hleny při rýmě a kašli, akné, ekzémy, výtoky, teplota, průjem, zvýšené pocení/ - tělo se snaží očistit, nastolit rovnováhu. Pokud budeme projevy čištění potlačovat, dojde k tomu, že přebytky se začnou ukládat v orgánech /vznikají cysty, nádory/.
Zajímavý a přínosný je i pohled na stravu a vaření z hlediska energie JIN a JANG.

STRAVA Z HLEDISKA KYSELIN A ZÁSAD- především jednoduchý cukr, čokoláda, káva, alhohol, nadbytek živočišných bílkovin, tuků,  bílá mouka a mnohá "éčka"  ve stravě posunuje pH vnitřního prostředí na kyselou stranu. Překyselení je neutralizováno z rezerv minerálů, zejména vápníku a hořčíku. Při dlouhodobém problému vzniká deficit minerálů, rozvíjí se osteoporoza, objevují se noční křeče v lýtkách..
Potraviny na vstupu do úst kyselé mohou mít antioxidační účinek a naopak potraviny zásadité mohou v těle vytvářet prostředí kyselé. Např. mléko je svým obsahem tuků a bílkovin po rozložení  v organismu kyselinotvorné, vápník z něho není v této vazbě využitelný, kvašené zelí či vitamín C jsou zásadotvorné.
Mezi zásadotvorné potraviny řadíme - zeleninu / má mezi sebou rozdíly, důležitá je i úprava a skladování/, mořské řasy, bylinky,
olejnatá semena. Ovoce, pokud ho jíme samostatně jako dezert, působí vyváženě.



ZDEwOD