PÁR INFORMACÍ PRO ZAČÁTEK / Potřeba tekutin

POTŘEBA  A  KVALITA  PŘÍJÍMANÝCH  TEKUTIN

Nedostatek i nadbytek tekutin je pro naše tělo nepříznivé.

Optimální množství přijímaných tekutin závisí
- na fyzické aktivitě a na teplotě těla i okolí. V létě, při horečce, pocení nároky stoupají.
- na způsobu stravování. Při zvýšeném příjmu slaných, kořeněných a masitých jídel je nutné  zvýšit příjem tekutin, aby bylo zajištěno odplavení škodlivin z těla.
Udávaná spotřeba tekutin 2-3 litry denně je tedy relativní. Dobrým indikátorem je moč - má být nažloutlé barvy.

Co se týká kvality, nejlepším "hasičem" žízně je pramenitá neperlivá voda.

Z čajů jsou  nejzdravější  alternativou čaje zelené, které také neutralizují kyselost. Sklizené lístky neprocházejí po sklizni fermentací, díky tomu si zachovávají všechny přírodní látky
- katechiny brání vzniku rakovinného bujení, ragulují krevní tlak, snižují cholesterol v krvi, potlačují viry a bakterie
- vitamín E /antioxidant/ oddaluje stárnutí
- kofein osvěžuje tělo i mysl
- fluorid chrání před kazivostí zubů, obsahuje i vitamín C, vyplachování úst zeleným čajem pomáhá proti páchnoucímu dechu.
Zalévá se horkou vodou, po 3 minutách scedíme, pije se vždy čerstvý.
Čaje bylinné se doporučuje používat jako lék, pouze při potížích.

Z dalších nápojů jsou vhodné obilné kávy, mineralizované vody pouze omezeně, občas trošku suchého vína a kvalitního piva.
Obloukem se vyhněte přislazovaným, ochucovaným a přibarvovaným nápojům.


NjA1N